Hrana i indeks?

Glikemijski indeks je mjerna jedinica kojom se mjeri razina šećera u krvi (glukoza).

Ovisno o sastavu hrane tijelo će brže ili sporije probaviti i apsorbirati hranu  i dignuti razinu šećera. Indeks dijelimo na visoki i niski te iz tog razloga hranu možemo podijeliti na prije i poslije treninga ili prema djelu dana bilo to jutro, popodne ili navečer; na primjer hrana niskog glikemijskog indeksa prije treninga, a hrana visokog glikemijskog indeksa poslije tjelesne aktivnosti ako vježbate ujutro, ako ste aktivni popodne ili navečer hranu višeg glikemijskog indeksa konzumirat ćete prije, a nižeg poslije aktivnosti. 

Visoki glikemijski indeks ima hrana koja je bogata ugljikohidratima koji su brzo i lako probavljivi u tijelu te šećeri iz njih brzo ulaze u krv i dižu inzulin. Namirnice koje imaju visoki glikemijski indeks su proizvodi od rafiniranog brašna, krumpir, bijela riža, tijesto. 

Namirnice poput mesa, peradi, ribe, jaja, sira, avokado te nekih vrsta voća i povrća i proizvodi od cjelovitog zrna imaju niski glikemijski indeks jer nisu bogati ugljikohidratima te iz tog razloga ne dižu razinu šećera u krvi. 

Osobni trener može vam složiti plan prehrane prema potrošnji kalorija u tijelu s obzirom na cilj koji želite postići, ali ne smijete izostaviti stavku kao što je glikemijski indeks hrane. Šećeri daju energiju, ali jednako tako potiču inzulin na stvaranje masnih naslaga u našem tijelu ako prečesto potičemo gušteraču na lučenje istog.

Zoran Lipecky

Taja HealthClub trener 

email: zoran.lipecky@gmail.com

webwww.taja.hr

Fitness svijet je svijet u kojem živim već dugi niz godina. Svaki dan cilj mi je približiti taj svijet "običnim" ljudima koji nisu upoznati sa vježbanjem i rekreaciom. Takvim pristupom želim poboljšati kvalitetu života i pokazati da vježbanje nije naporno, nego je zdravo i poželjno radi dugoročnog i boljeg načina života. Svoje znanje želim prenosit dalje na ljude oko sebe, te ujedno na taj način podučavati i buditi svijest 

HEALTH CLUB LOKACIJA

Prijedorska 30, 10000 Zagreb

HEALTH CLUB KONTAKT

091/5429 013

Prijedorska 30, 10000 Zagreb

091/5429 013

taja@taja.hr