Najčešće greške u fitness svijetu

Čuli ste od prijateljice da je krenula vježbati i da se bolje osjeća po pitanju kila, snage
, boljeg raspoloženja, nema više toliko bolnih točaka u tijelu koje su uvjetovane lošom posturom i dužim sjedenjem te i vi odlučili isto tako krenuti vježbati i raditi na sebi. Na preporuku izabirete fitness u koji ide i vaša prijateljica jer ona ima super rezultate pa ćete ih i vi ih imati. Nakon određenog vremena, primjećujete neke sitne promjene u tijelu poput snage, jakosti, izdržljivosti, kondicije, ali kile i dalje stoje na mjestu, motivacija opada jer rezultati nisu onakvi kakve ste htjeli.
 
Ako ste se našli u ovom primjeru, sigurno radite jednu od sljedećih grešaka: 
 

Ne utezima i težinama 

 
Iako je danas sve više cura u teretani koje dižu utege i veća opterećenja, većina cura i dalje bježi od njih jer misle da će se nabildati kao dečki i da će izgledati kao „Hulk“. 
To je potpuno kriva slika i stereotip teretane. Prva i osnovna razlika je hormonalna. Velika je razlika u vrijednostima između testosterona i estrogena u ženskome tijelu.  
Da bi tijelo bolje reagiralo na trening i da bi se bolje oblikovalo, potrebno nam je vanjsko opterećenje kojim ćemo još bolje aktivirati mišiće i mišićna vlakna, a i samom time skratiti broj ponavljanja unutar seta, broj radnih setova, a istovremeno povećati volumen treninga i tako natjerati još više vaše tijelo da radi za vas, po pitanju oblikovanja, smanjenja kila i potkožnih masnih naslaga. 

Svaki dan trening, a kile stoje

 
Vježbanje je jedan od tri saveznika kada je u pitanju gubljenje masnih naslaga i nepotrebnih kila, dobivanje mišiće mase, porast snage i jakosti, kondicije, popravljanju posture koje vodi do kvalitetnijeg i zdravijeg držanja.
 
Drugi i jednako bitan i nešto teži saveznik u bilo kojem od ovih procesa je - prehrana. Bez dobro posložene prehrane koja prati vaš cilj, teško ćete doći do rezultata koje želite. Prehrana nije bez razloga najteža zadaća koju svaki rekreativac ako želi promjenu u životu mora uvrstiti na prvo mjesto jer kako ćete nešto promijeniti ako ne krenete od osnova kuhinje i što u njoj imate.
Prehrana mora biti podređena cilju da bi ga mogli ostvariti. Treći saveznik i jednako bitan je spavanje. Tijelo da bi raslo i odmaralo od svakodnevnih aktivnosti i vježbanja, zahtjeva san. 
 

Prečesti kardio višeg intenziteta 

 
Trening koji se sastoji samo od kardio vježbi na biciklu, traci, orbitreku, ergometru samo je djelomično recept za topljenje viška masti i kilograma. Kardio vježbama ne možete oblikovati mišiće i učvrstiti tijelo. Preveliki intenzitet ili prečesti kardio može dovesti do razgradnje mišića, smanjena imuniteta, iscrpiti tijelo i organizam prevelikom potrošnjom i napornim intenzitetom. 
 

Svaki put iste vježbe 

 
Za različite mišiće skupine potrebne su različite vježbe. Curama su uvijek primarne vježbe za noge i guzu, a gornji dio zanemaruju. Naravno da guza treba biti lijepo oblikovana, ali nažalost takvim pristupom radite štetu samo sebi jer tijelo da bi funkcioniralo i u skladu, mora biti simetrično u cjelini, što znači da i gornji dio tijela zahtjeva da se na njemu radi minimalno jednom tjedno, ovisno o broju treninga kroz tjedan. Da ne bi upali u taj začarani krug, naši privatni treneru su tu za vas i s vama rade planiranje i programiranje cijelog trenažnog procesa. Jedino smiješno tijelo je disfunkcionalno i asimetrično tijelo! 
 

Mobitel i pametni satovi 

 
Život u 21. stoljeću jako olakšavaju mobiteli i pametni satovi koji nam i sami nude programiranje i praćenje treninga. Probajte na treningu biti što više bez njih, a misli okrenite vježbama koje vas čekaju. Satovi i mobiteli nas tjeraju u ovisnost, a samim time trening više nije trening jer gubi na efikasnosti zbog predugih pauza jer za vrijeme pauze odmah se poseže za mobitelom ili tipka po satu. 
 
 
Taja Health Club je prvi fitness centar za žene koji vam nudi stalno stručno vodstvo koje vas vodi po pitanju trenažnog procesa, pitanju hrane. Privatni trener danas je luksuz, ali mi smo uspjeli spojiti ne spojivo.
 
Privatni trening, bez najave dolaska, a trener je uvijek uz vas i vodi vaš trening od početka do kraja, drugim riječima, ne može se dogoditi da sami vježbate, radite greške ili da morate doći u zakazani termin. 
 
Zoran Lipecky

Taja HealthClub trener 

email: zoran.lipecky@gmail.com

webwww.taja.hr

Fitness svijet je svijet u kojem živim već dugi niz godina. Svaki dan cilj mi je približiti taj svijet "običnim" ljudima koji nisu upoznati sa vježbanjem i rekreacijom. Takvim pristupom želim poboljšati kvalitetu života i pokazati da vježbanje nije naporno, nego je zdravo i poželjno radi dugoročnog i boljeg načina života. Svoje znanje želim prenositi dalje na ljude oko sebe te podučavati i buditi svijest o tijelu.

HEALTH CLUB LOKACIJA

Prijedorska 30

10000 Zagreb

Radno vrijeme

ponedjeljak-petak 15h-22h

subota 10h-12h

HEALTH CLUB KONTAKT

091/5429 013

taja@taja.hr

Prijedorska 30, 10000 Zagreb

091/5429 013

taja@taja.hr