Limfa i limfni sustav

 Što je limfa?

 
Limfa je tekućina sličnog sastava kao krvna plazma, a sadrži više bjelančevina i masti te je bezbojna ili blago žute boje. Do njenog stvaranja dolazi u međustaničnom prostoru te ulazi u limfne kapilare, a nastaje cijeđenjem krvi kroz  stijenke kapilara. Zbog zalistaka koji ne dopuštaju vraćanje, kreće se samo u jednom smjeru. Za rad limfe biti su zalisci, mišićne kontrakcije te pulsiranje arterija. 

 

Limfni čvorovi 

 
Limfni čvorovi su nakupine limfatičkog tkiva. Mogu biti bubrežasti, okrugli, ovalni ili graholiki, dužine od 2 do 30 milimetara, nalaze se uz tok limfnih žila. Smješteni su u vratu, pazusima, abdomenu i preponama, a uloga im je filtriranje limfe i stvaranje limfocita. Limfni čvorovi vrata nalaze se u vratu, zatiljku te ispod čeljusti, u ekstremitetima se nalaze u blizini zglobova. U tijelu se nalazi oko 6000 limfnih čvorova limfe. U čvorovima prepoznaju se mikroorganizmi koji se uništavaju. 
 

Limfni sustav

 
Sami sustav sastoji se od limfnih žila i limfnog tkiva koje skupljaju i transportiraju limfu. Limfni organi uključuju koštanu srž, timus, čvorove, vodove, krajnike i slezenu. Otjecanjem krvi kroz kapilare, dio krvne plazme prolazi kroz stijenke kapilara u međustanične prostore dok istovremeno u tekućinu međustaničnih prostora iz stanice izlaze proizvodi metabolizma: ugljik dioksid i štetne tvari. Jedan dio izravno prelazi u kapilare, a drugi dio ostaje u međustaničnoj tekućini te iz nje otječe limfom. Zbog nepravilnog funkcioniranja limfnog sustava, višak vode, bjelančevina i proizvoda metabolizma nakuplja se u tkivima što rezultira natjecanjem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini zglobova. 
Da bi sustav radio kako treba s vremenom na vrijeme treba ga potaknuti masažom ili medicinskim tretmanom uz pomoć aparata medcontour.
 
 
Taja Health Club, kao jedini fitness centar za žene, nudi vam uz stalno stručno vodstvo po pitanju treninga i plana prehrane, mogućnost medicinskog tretmana medcontour za bolji i zdravi limfni sustav tijela.
Zoran Lipecky

Taja HealthClub trener 

email: zoran.lipecky@gmail.com

webwww.taja.hr

Fitness svijet je svijet u kojem živim već dugi niz godina. Svaki dan cilj mi je približiti taj svijet "običnim" ljudima koji nisu upoznati sa vježbanjem i rekreacijom. Takvim pristupom želim poboljšati kvalitetu života i pokazati da vježbanje nije naporno, nego je zdravo i poželjno radi dugoročnog i boljeg načina života. Svoje znanje želim prenositi dalje na ljude oko sebe te podučavati i buditi svijest o tijelu.

HEALTH CLUB LOKACIJA

Prijedorska 30

10000 Zagreb

Radno vrijeme

ponedjeljak-petak 15h-22h

subota 10h-12h

HEALTH CLUB KONTAKT

091/5429 013

taja@taja.hr

Prijedorska 30, 10000 Zagreb

091/5429 013

taja@taja.hr