Poznajete li svoje tijelo?

Što je to sastav tijela? Kako se dijeli?

Sastav tijela opisuje komponente tkiva koje se nalaze u našem tijelu. Dijelimo ga na nebitnu masnu masu (masne naslage), nemasnu masu (mišići, organi i koštano tkivo) i bitne masti. Bitne masti oblažu unutarnje organe i odgovorne su za njihovo zdravo funkcioniranje i rad bazalnog metabolizma.

Kada je riječ o bitnim mastima za cure one iznose najmanje 8%, a masna masa za optimalno zdravlje između 18 i 30%, te za optimalnu tjelesnu kondiciju između 16 i 25% tjelesne mase. Sve ispod i iznad toga smatra se nezdravo i jako negativno utječe na hormonalne promjene, menstruacijski ciklus, raspoloženje, psihofizičko stanje, estetiku i ljepotu tijela. Dobar i balansiran plan prehrane te trening sačuvat ćete svoju mišićnu masu, a smanjiti masne naslage.

Da bi upoznali svoje tijelo, treba napraviti procjenu stanja. Prije početka trenažnog procesa osobni treneri mogu napraviti procjenu sastava tijela na više načina: bioelektričnom impendancom, morfološkom antropometrijom koja ima više načina mjerenja. Najzastupljeniji su indeks tjelesne mase (BMI) i mjerenje mase i opsega struka.

Sigurno ste se bar jednom susreli s indeksom tjelesne mase putem edukacija, seminara ili interneta. Zbog svoje jednostavnosti izračuna lako se koristi. Body mass index koristi formulu koja uključuje godine, težinu i spol. Kroz par sekundi dobijemo rezultat koji uvrštavamo u tablicu koja nam pokazuje u kojoj se kategoriji nalazimo s obzirom na tjelesnu masu.

Ako se nikad niste susreli s time, a zanima vas sastav tijela, vaši privatni treneri u fitness centru mogu vam na jednostavan i brz način napraviti mjerenje i procjenu te upoznati vas s vašim tijelom.

Zoran Lipecky

Taja HealthClub trener 

email: zoran.lipecky@gmail.com

webwww.taja.hr

Fitness svijet je svijet u kojem živim već dugi niz godina. Svaki dan cilj mi je približiti taj svijet "običnim" ljudima koji nisu upoznati sa vježbanjem i rekreaciom. Takvim pristupom želim poboljšati kvalitetu života i pokazati da vježbanje nije naporno, nego je zdravo i poželjno radi dugoročnog i boljeg načina života. Svoje znanje želim prenosit dalje na ljude oko sebe, te ujedno na taj način podučavati i buditi svijest 

FASHION WARE

A: Vlaška 103, 10000 Zagreb

T: 01/4664-255

HEALTH CLUB

A: Prijedorska 30, 10 000 Zagreb

T: 091/5429 013

FASHION WARE

A: Vlaška 103, 10000 Zagreb

T: 01/4664-255

HEALTH CLUB

A: Prijedorska 30, 10 000 Zagreb

T: 091/5429 013

 

taja@taja.hr